竺可桢科学史奖条例

1、              竺可桢科学史奖由优秀学术论文奖和优秀青年学者奖两部分组成,它由中国科学院自然科学史研究所慷慨捐助,于2002年正式设立。

2、              竺可桢优秀学术论文奖是国际东亚科学技术与医学史学会对原创性论文的最高奖励,包括奖章、证书和1000美元奖金,授予在东亚科学、技术或医学的历史领域中一篇优秀论文的作者。竺可桢优秀青年学者奖授予在本领域发表作品的两位青年学者,包括奖章、证书和每人500美元的奖金。颁奖仪式在每三年一届的国际东亚科学技术与医学史学会全体大会上举行。

3、              由国际东亚科学技术与医学史学会主席团任命的一个独立评奖委员会,将负责从近期发表的论文清单中初选合适作品、征集学会成员推荐提名,以及最终遴选出获奖者的全部工作。学会成员可以为自己的作品提名。

4、              在提名截至期之前四年内以英、中、日、韩文字正式发表的学术论文都有资格被提名获奖;以其他亚洲文字发表的学术论文附上英文的全文翻译,同样具有被提名与获奖的资格。优秀青年学者奖的获奖者可以是在学研究生,也可以是获得博士学位时间在提名截至期之前5年以内的学者。

5、              提名及所推荐论文的原件需及时提交给评奖委员会;为确保评价的公正性,建议以各种亚洲文字发表的论文均附上英文翻译。

Regulations for the Zhu Kezhen Award

1. The Zhu Kezhen Award and the Zhu Kezhen Junior Award were established in 2002 through the generosity of the Institute of the History of Natural Science, Chinese Academy of Sciences.

2. Consisting of a medal and a cash prize of US$1000, the Zhu Kezhen Award is the highest honor awarded by the ISHEASTM for an essay of original scholarship in the history of science, technology, and medicine in East Asia. The two Zhu Kezhen Junior Awards, consisting of a certificate and a cash prize of US$500, are awarded for an essay written by a junior scholar in the history of science, technology, and medicine in East Asia. Both are awarded once in every three years at the plenary conference of the ISHEASTM.

3. The Zhu Kezhen Award Committee, appointed by the Board of the ISHEASTM to select the winners of the Zhu Kezhen Award and the Zhu Kezhen Junior Award, will determine the essays to be considered for the awards by reviewing lists of recently published essays and soliciting nominations from members of the ISHEASTM. Members can nominate their own essays.

4. Essays in English, Chinese, Japanese, or Korean, published less than four years prior to the deadline for nomination will be considered.  Essays in other Asian languages will be considered if they are accompanied by an English language translation.  For the Zhu Kezhen Junior Award, the author should be a graduate student or a scholar who received his/her doctoral degree within five years of the deadline for nomination.

5. Nominations, accompanied by a copy of the nominated essay, should be submitted to the Zhu Kezhen Award Committee. To ensure fair evaluation, it is advised that all essays in East Asian languages should be accompanied by an English translation.